HannuTuulasvaara Arvioita maailmalta

Kaikki blogit puheenaiheesta Oikeistoradikalismi

Oikeistoradikalismi ja "juutalaiskristillinen kulttuuri"

Länsimaisen oikeistoradikalismin pääuoman eräs merkittävin tunnusmerkki on islamvastaisuus. Kyse on vastajihadistisesta ääri-ideologiasta, jota Suomessa edustaa puhtaimmassa muodossaan Perussuomalaiset. Keskeisenä poliittisena mantrana on väite siitä, että niin sanottu ”juutalaiskristillisen kulttuuri” olisi jollakin erityisellä tavalla uhattuna ”haitalliseksi ideologiaksi” kuvatun islamin vuoksi. Asetelmassa on tuttua. Se on nimittäin suoraa lainaa keskiaikaisen kristillisen Euroopan historiasta.

Iltasanomien päätoimitus "aikaansa edellä" tuulten haistelussa

Sosiaalisessa mediassa on jälleen kohissut ministeritason näpäytyksestä Iltasanomien päätoimittajalle. Ei monikaan suomalainen katso asiassa olevan mitään ihmeellistä, sillä Iltasanomien päätoimitus on ollut jo vuosien ajan matkalla suuntaan, mistä varsinkin ihmisoikeusaktivistit ovat olleet huolissaan: koko lehden nimeä ei sen herättämien tunteiden vuoksi edes välttämättä haluta lausua ääneen.

Tähän on syynsä.

Lasten dehumanisointi kertoo karua kieltä ajastamme

Syyrian Isis-vierastaistelijoiden lasten palauttamisen suhteen alkaa olemaan kiire. Al-Holin 74 000 ihmisen leirin olosuhteet altistavat lapset hengenvaaralle. Samaan aikaan Suomessa katsotaan olevan aikaa tehdä mielipidemittauksia siitä, mitä kansalaiset ajattelevat lasten palauttamisesta. Kun asiaa tarkastelee lapsen oikeuksia koskevien kansainvälisten sopimusten näkökulmasta, ei asiasta ole pienintäkään epäselvyyttä ja aikaa ei tosiaankaan ole hukattavaksi. Poliittinen ilmapiiri, joka pyrkii luomaan painetta asiasta päättäviin, osoittaa kuitenkin synkeitä merkkejä.

Vastajihadistista islamopetusta markkinoidaan israelilaismediassa

Vastajihadistiverkoston pyrkimys toimia aktiivisessa roolissa Lähi-idän konfliktialueiden jyrkästi vastakkain olevien osapuolten välisessä informaatiosodankäynnissä kävi ilmeiseksi kansanedustaja Hussein al-Taeen vuosien takaisista Facebook-päivityksistä nousseen kansainvälisiäkin ulottuvuuksia saaneen kohun myötä.

USA:n fundamentalistikristillisen oikeiston pimeä raha Euroopassa

Kymmenet europarlamentaarikot ympäri Eurooppaa ovat syvästi huolestuneita openDemocracy -julkaisun selvitystyön paljastuksista, joiden mukaan lukuisat USA:n fundamentalistikristillisen oikeiston järjestöt ovat käyttäneet kymmeniä miljoonia dollareita pimeää rahaa eri tasoilla tapahtuvaan vaikuttamistyöhön Euroopassa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Europarlamentaarikot ovat erityisen huolestuneita vaikutusyrityksistä toukokuussa pidettäviin europarlamenttivaaleihin ja vaativat komissiolta toimia.

Tutkimusta konservatiivikristillisyyden poliittisesta radikalisoitumisesta

Eduskuntavaalit 2019 suorastaan räjäyttivät silmiemme eteen ilmiön, missä nähtiin ehkä selkeämmin kuin koskaan aikaisemmin suomalaisen konservatiivikristillisyyden ja oikeistoradikalismin liittoutuminen. Tämä ilmeni erityisesti lyhyessä ajassa keskeiseen rooliin kyseisen liittouman ideologian levittämisessä nousseen Oikea Median julkaisuissa. Kristillisdemokraattien ja Perussuomalaisten saumatonta yhteistyötä kristillisen ja nationalistisen ajatusmaailman yhteen hitsaamiseksi saatiin todistaa lukuisissa ulostuloissa.

KD:n ja PS:n yhteinen vaalivirsi – Yhdistyminen vain ajan kysymys?

Kristillisdemokraattien ja Perussuomalaisten vaaliteltoilla veisataan yhteistä oikeistoradikaalia virttä.

”Islam uhkaa”, ”sananvapaus uhattuna”, ”binäärinen sukupuolikäsitys uhattuna”, ”punavihreä uhka”, ”Yle fake news” …

Tässä näitä yhteisiä uhkakuvia traditionalistisille ja nationalistisille arvoille poliittisine pikku-ukkoineen.

KD-lehti ei tietävinään Ebelingin eriävän mielipiteen äärisisällöstä

Eduskuntavaalien 2019 kampanjat ovat käynnissä. Eräs puolue on onnistunut erottumaan vastenmielisiä piirteitä saaneella vainokampanjallaan sukupuolivähemmistöjä vastaan. Kyse on Kristillisdemokraateista, joka käyttää puolueen edustaman oikeistoradikaalin aatemaailman keinovalikoimista tuttuja strategioita.

Euroopan kansanpuolue ja suomalainen Fidesz -ilmiö

Kokoomus ja Ruotsin Maltillinen kokoomus (Moderaterna) ovat esittäneet vaatimuksen Unkaria johtavan Viktor Orbánin puolueen, Fideszin, erottamiseksi Euroopan kansanpuolueesta (EPP). Fideszin itsevaltaiset otteet ovat olleet liikaa Euroopan Unionille ja merkittävälle osaa EPP:tä. EU- ja maahanmuuttajavastainen kampanja, jonka julisteissa syytetään komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckeria ja unkarinjuutalaista alkuperää olevaa George Sorosia, oli viimeinen pisara. Samanaikaisesti Suomessa tapahtuu varsin kummia asioita, joista vaietaan.

Tapaus A:sta kansankiihotukseen sukupuolivähemmistöjä vastaan

Oikeistoradikaalin poliittisen ja ideologisen rintaman kansankiihotuskampanjaa leimaa voimakas tarve hyökätä erityisesti sukupuolivähemmistöjä vastaan. Käsitteillä kikkailu, väheksyminen, olemassaolon kieltäminen, vihaa herättävien mielleyhtymien luominen ja lukuisat muut keinot ovat käytössä. Jopa ”porttikieltoa” ehdotetaan kouluihin ja kuntiin sen kertomiselle, että elävässä elämässä keskuudessamme on sukupuolivähemmistöön kuuluvia ihmisiä, kuten muunsukupuolisia.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä