HannuTuulasvaara Arvioita maailmalta

Presidentimme Uudenvuodenpuhe

Presidenttimme Uuudenvuodenpuhetta on ylistetty monelta taholta eikä suinkaan suotta. Puhe oli hyvä ja oikein jäsennelty.

Puheessa pakolaistilanne sai paljon aikaa, mitä voidaan pitää oikeana painotuksena Suomen tämän hetkinen tilanne huomioiden. Puhuttaahan tämä asia koko kansakuntaa ja samalla myös jakaa sitä voimakkaasti.

Puheen pohjalta moni odotti, että myös media nostaa presidentin näkemykset pakolaisasiasta esiin siten, kuin hän ne esitti. Mutta kuinka kävikään? Illan uutislähetyksissä niin TV1:n kuin MTV3:n puolella puheen pakolaisasiaa koskevaksi pääsanomaksi nousi suomalaisten tekemien polttopulloiskujen tuomitseminen. Samalla linjalla näytti jatkavan myös tänään ilmestyneet päivälehdet. Ei siinä mitään, täysin tuomittaviahan polttopulloiskut ovat, mutta oliko se kuitenkaan pääsanoma?

Pääsanomana voidaan pitää kaikkea muuta, mitä presidentti sanoi pakolaisasiasta ja sitähän oli aika paljon. Presidentti ilmoitti näkemyksenään, että pakolaisia on lähtenyt paljolti liikkeelle ihan muista syistä kuin hädän takia. Myös terroristeja ja muita pahantekijöitä on runsaasti joukossa.

Presidentti kehoitti viranomaisia kertomaan avoimesti ja totuudenmukaisesti kaikesta, mitä pakalaisrintamalla tapahtuu. Näin voidaan hälventää pakolaisia kohtaan tunnettuja ennakkoluuloja ja huhuja. Tätä presidentin lausumaa voidaan pitää oleellisena piikkinä sekä viranomaisille että myös medialle, joka on ansiokkaasti vaiennut koko pakolaiskriisin ajan lähes kaikista kriittisiä kannanottoja edellyttävistä asioista. Mitähän media on kuvitellut saavuttavansa vaikenemisellaan?

Presidentti painotti puheessaan myös sitä, että pakolaisten on sopeuduttava elämään "maassa maan tavalla" kunnioittaen suomalaista demokratiaa, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia. Tämän näyttää aika moni pakolainen unohtaneen. Meidän suomalaisten tulee vaatia, ettei pakolaisten takia lähdetä muuttamaan omia perinteitämme ja tapojamme.

Presidentin toteamus, että olemme olleet pakolaisasiassa naiiveja, oli perin oleellinen. Olemme olleet aika sinisilmäisiä salliessamme pakolaisvirran maahamme ilman suurempaa taustojen varmistamista. Kun vielä huomioidaan presidentin toteamus voimavarojemme rajallisuudesta, on enemmän kuin tarpeen ryhtyä tiukentamaan maahanmuuttopolitiikkaamme.

Presidentin puhe huomioiden ei voi kuin ihmetellä median uutisointia. Miksi media osoittaa ensisijaisesti syyttävän sormen kohti suomalaisia? Emme me suomalaiset ole pakolaiskriisiä aiheuttaneet. Sen ovat tehneet ihan muut. Keskustelun painopiste mediassa on tähän asti ollut siinä, mitä ongelmia suomalaiset aiheuttavat pakolaisille, kun sen pitäisi olla siinä, mitä ongelmia pakolaiset aiheuttavat suomalaisille.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat